top of page

Specialisaties

Neurologische kinesitherapie

WAT?

Revalidatie voor mensen met een neurologische aandoening (d.w.z. een letsel aan de hersenen, ruggenmerg en / of zenuwen). 

De therapie heeft als doel beperking(en) of complicatie(s) te voorkomen, te streven naar een zo maximaal mogelijke recuperatie van functiestoornissen en / of behoud van functionele mogelijkheden en zelfstandigheid.

​

VOOR WIE? (Niet limitatieve lijst)

  • patiënten na een CVA of beroerte

  • patiënten met een neurologische (evolutieve) hersenaandoening zoals ziekte van Parkinson, multiple sclerose

  • patiënten met een ruggenmerg- of zenuwletsel zoals dropvoet 

  • patiënten na een hersentrauma of met een hersentumor

  • patiënten met een aangeboren hersenletsel

  • patiënten met dementie


HOE?

Bij aanvang van de behandeling gaan we aan de hand van een vraaggesprek en bewegingsanalyse de belangrijkste beperkingen en de eventueel onderliggende stoornissen definiëren. 

Tijdens de therapie wordt er aan de hand van taakspecifieke bewegingen en eventuele fysische applicatie (zoals neuromusculaire elektrostimulatie) geoefend om zo comfortabel mogelijk te functioneren in het dagelijkse leven. Therapie richt zich op het verbeteren / behouden van de mobiliteit, spierkracht, evenwicht, coördinatie, gangmogelijkheden, de algemene conditie en het verminderen / de preventie van complicaties. 

Tevens wordt er gekeken naar het al dan niet inschakelen van hulpmiddelen. De ganse revalidatie is dus steeds aangepast aan de individuele doelen en noden van de patiënt en wordt bijgestuurd, wanneer nodig. Tijdens de opvolging voorzien we zeker ook ruimte voor overleg met de huisarts en neuroloog en / of neurochirurg.

5Fiets_edited.jpg

Vestibulaire kinesitherapie

WAT?

Vestibulaire kinestherapie is therapie gericht op het "vestibulair systeem": een complex en verfijnd samenspel tussen het evenwichtsorgaan, het visueel systeem (zicht) en onze proprioceptie (de informatie die onze spieren doorgeven over positie en spierspanning). 

In het dagelijks leven zorgt het  vestibulair systeem voor het behoud van ons evenwicht. Dit systeem zorgt er ook voor dat we onze blik gericht kunnen houden op een object terwijl ons hoofd en/of lichaam beweegt. 

Stoornissen van het vestibulaire systeem kunnen duizeligheid en evenwichtsstoornissen tot gevolg hebben. 


VOOR WIE?

- patiënten met "BPPV" ( beninge paroxysmale positioneringsvertigo)

- patiënten met neuronitis vestibularis

- patiënten met  evenwichts en duizeligheidsklachten 


HOE?

Het principe van vestibulaire revalidatie is als volgt: wanneer één van deze drie systemen uitvalt of minder functioneert, moeten de twee andere systemen extra inspringen om het evenwicht van de persoon  te handhaven. 

Bij aanvang van de behandeling gebeurd er een vraaggesprek en uitgebreid evenwichtsonderzoek om zicht te krijgen op de aanwezige aandoening (zoals ernst , zijde van de aantasting en eventueel reeds aanwezige compensatie)

Afhankelijk van de diagnose bestaan er specifieke oefeningen voor het evenwichts - en / of duizeligheidsprobleem.

Bij BPPV bestaat de behandeling uit het uitvoeren van specifieke maneuvers, bij andere aandoeningen bestaat dit voornamelijk uit actieve oefeningen. Deze aanpak wordt steeds met patiënt besproken en de oefeningen en hun doel worden zo goed als mogelijk uitgelegd. Het begrijpen van de klachten zorgt vaak al voor een belangrijke en nodige geruststelling.

Deze benaderingen kunnen klachten van evenwichtsverlies en / of duizeligheid uitlokken, waarvoor we vragen om niet te zwaar te eten vlak voor de behandelingen. 


​

IMG_1260.JPG

Manuele lymfedrainage

WAT?

Manuele lymfedrainage (volgens de methode Vodder) is een zachte massagevorm, gericht op stimulatie van het lymfestelsel.

Deze therapievorm heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele blokkages in de doorstroming op te heffen, het hormonale stelsel te optimaliseren, de weerstand te verhogen en stress te verlagen. 



VOOR WIE? (Niet limitatieve lijst)

  • patiënten met oedeem of zwelling, bijv. lymfoedeem, oedeem na een ongeval of een operatie

  • patiënten met bloedcirculatiestoornissen

  • patiënten met klachten aan het zenuwstelsel bijv. migraine 

  • patiënten met stressklachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid,... 


HOE?

Bij aanvang van de behandeling bekijken we de aanwezige indicatie voor manuele lymfedrainage en geven we uitleg over deze behandelvorm. Bij zwelling van een lidmaat wordt eveneens een omtrekmeting uitgevoerd.   

Tijdens de behandeling, die meestal wordt uitgevoerd bij een patiënt in lig, start de massage in de hals, gevolgd door de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen of het gelaat (afhankelijk van de klachten).

Deze massage bestaat uit specifieke ritmische, zachte handgrepen in de stroomrichting van het lymfstelsel. 


Tevens worden adviezen gegeven naar een goede zelfzorg en eventuele mobiliserende oefeningen die ook thuis zelfstandig kunnen uitgevoerd worden.

manuele%20lymfedrainage_edited.jpg

Vragen over onze behandelingen? Neem gerust contact op om meer te weten te komen.

bottom of page